Opvoeden en opgroeien
Heeft u moeite met het opvoeden van uw kind? Bijvoorbeeld, omdat uw kind lastig gedrag vertoont. Of problemen heeft op school? Is er sprake van huiselijk geweld of heeft uw kind moeite met de gevolgen van een echtscheiding? Mevis is binnen het wijkteam verantwoordelijk voor de jeugdhulp en kan u en uw gezin ondersteunen. Aanmelden kan via VraagRaak. De medewerkers van Vraagraak en Mevis hebben ook nauw contact met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Samen bekijken we bij wie u het best terecht kunt.
Veel gestelde vragen
-
Ik zoek jeugdhulp voor mijn kind waar kan ik mij melden?
U kunt bij wijkteam VraagRaak terecht met allerlei ondersteuningsvragen. Ook als u hulp nodig heeft bij het opvoeden en en opgroeien van uw kind. Mevis is binnen het wijkteam verantwoordelijk voor de jeugdhulp en kan u en uw gezin ondersteunen. Aanmelden kan via VraagRaak. De medewerkers van Vraagraak en Mevis (link) hebben ook nauw contact met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Samen bekijken we bij wie u het best terecht kunt.
Maar u kunt ook terecht bij uw huisarts. Of bij de gezinsondersteuner op de school van uw kind, de docent, de kinderopvangleidster of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het wijkteam werkt nauw samen met deze organisaties. Als uw vraag op een andere plek beter thuis is, weten we elkaar te vinden.
-
Ik ga scheiden. Hoe zorg ik dat de kinderen niet de dupe worden?
Ouders zijn verplicht om hun kind(eren) te onderhouden totdat ze 21 jaar zijn. Dat geldt ook als u gaat scheiden of uit elkaar gaat. Het is belangrijk dat u samen afspraken maakt over bijvoorbeeld een omgangsregeling voor de kinderen, kinderalimentatie of partneralimentatie. Dit kan worden vastgelegd in een ouderschapsplan. De medewerkers van VraagRaak kunnen u adviseren.
-
Mijn kind heeft leerlingenvervoer nodig. Hoe regel ik dat?
Kan uw kind door ziekte of een beperking niet zelfstandig naar school? Dan heeft u mogelijk recht op leerlingenvervoer. Hiervoor kunt u terecht bij ROGplus, de organisatie die voor Maassluis het leerlingenvervoer uitvoert.
-
Waar kan ik terecht voor vragen over of voor het melden van huiselijk geweld?
Bent u of slachtoffer van huiselijk geweld? Of kent u iemand die slachtoffer is? Dan kunt u terecht bij Veilig Thuis. Dit is het Advies- en Meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is 24 uur per dag gratis bereikbaar via telefoonnummer 0800-2000
-
Ik wil graag ondersteuning bij de opvoeding van mijn kinderen, waar kan ik terecht?
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan u helpen met onder meer informatie en cursussen. Als dat niet genoeg is, leggen de medewerkers van het CJG contact met wijkteam VraagRaak. Mevis, een onderdeel van het wijkteam is verantwoordelijk voor de jeugdhulp en kan u en uw gezin ondersteunen. Van laagdrempelige hulp in het wijkteam tot specialistische hulp wanneer nodig. Meer informatie over Mevis vindt u op www.mevis.nl.
-
Mijn kind wordt 18, wat komt daarbij kijken?
Als uw kind 18 jaar wordt, verandert er nogal wat. Zo stopt bijvoorbeeld de kinderbijslag en uw kind heeft recht op een zorgtoeslag. En hij of zij heeft een eigen DigiD nodig. Op internet is veel informatie te vinden, onder ander deze checklist.
-
Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opvoeden?
Of misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen. Door voor u en uw gezin een gezin in de buurt te vinden dat u kan ondersteunen.
Dit kan bijvoorbeeld zijn dat uw kinderen een rustige huiswerkplek wordt geboden, dat ze af en toe een weekend uit logeren gaan, dat een ander gezin meedenkt over de schoolkeuze of u wegwijs maakt bij instanties. Over de invulling van die steun maak u samen met het steungezin afspraken. Meldt u aan via www.buurtgezinnen.nl De coördinator van buurtgezinnen neemt contact met u op om te bespreken wat buurtgezinnen voor uw gezin kan betekenen. Of bel Lonneke van der Wildt 06-41691526 (lonneke@buurtgezinnen.nl)
-
Kan ik bij jullie een PGB aanvragen voor mijn kind?
Het uitgangspunt is: U vraagt zorg of ondersteuning aan. Op welke manier dit het beste kan worden geregeld, bepaalt de medewerker van VraagRaak in overleg met u. Een PGB is slechts één van de financieringsvormen
Interessante links over dit onderwerp
-
Buurtsport Maassluis
-
Welzijn E25
Deze organisatie heeft verschillende activiteiten voor jeugd en jongeren.
-
Minters
Minsters biedt verschillende diensten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Denk aan cursussen en activiteiten op het gebied van opvoeden en opgroeien.
Deze vormen van hulp en dienstverlening zijn gratis. Ook heeft u geen verwijsbrief van uw huisarts nodig
-
Stichting Jarige Job
Geeft kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld is, een cadeaubox.
-
samen voor alle kinderen
Niet iedere ouder in Nederland kan een schoolreisje, sportles of uitje betalen.