Mantelzorg
Mantelzorg
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig zorgen voor een ziek familielid of iemand anders in hun omgeving. Maar het geven van veel, soms intensieve, zorg en aandacht valt niet altijd mee. Veel mantelzorgers hebben een gezin en/of een baan. Ook zijn er veel jongere mantelzorgers die nog op school zitten. Want maar liefst een kwart van de jongeren groeien op met een ouder, broer of zus die ernstig of langdurig ziek is. En dus met iemand in het gezin die extra zorg of aandacht nodig heeft.
Mantelzorgers staan er niet alleen voor. Om hen in te ondersteunen, werkt wijkteam VraagRaak nauw samen Minters Mantelzorg. Minters geeft voorlichting, advies en ondersteuning. Hulp van Minters is gratis.
Veel gestelde vragen
-
Wie is een mantelzorger?
Zorgt u lang en/of intensief voor een familielid of iemand anders in uw omgeving, omdat deze persoon uw hulp hard nodig heeft? Bijvoorbeeld door een ziekte of beperking. Dan bent u een mantelzorger. Onder mantelzorg vallen allerlei soorten hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, administratieve taken, toezicht en emotionele steun. Dit zijn meestal taken die dagelijks terugkomen.
-
Zijn kinderen, vrienden en buren worden verplicht om anderen te helpen?
Volgens de Wmo 2015 is (mantelzorg-) hulp door kinderen vrienden of buren niet verplicht. Maar als u behoefte heeft aan ondersteuning, zullen de medewerkers van VraagRaak u wel vragen of er mensen in uw omgeving zijn die kunnen en willen helpen.
-
Ik ben mantelzorger, maar dat valt me zwaar. Wat nu?
De mantelzorgconsulenten van Minters kunnen u helpen met onder meer advies, informatie of cursussen en emotionele ondersteuning. De hulp van Minters is gratis en u heeft geen verwijsbrief nodig.
Kijk voor meer informatie op de website van Minters of bel tijdens kantooruren 010 - 435 10 22.
Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor dagbesteding voor u naaste. Dit kan helpen u als mantelzorger te ontlasten. Voor meer informatie kunt u terecht bij de medewerkers van VraagRaak.
-
Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er?
Logeerzorg
Mantelzorgers kunnen voor hun beginnend dementerende naaste logeerzorg regelen. Cliënten verblijven kort in een zorginstelling en draaien mee in de huiselijke setting. Het logeren in een zorghuis helpt vaak ook om de drempel naar speciale zorg voor dementerenden weg te nemen.
Mantelzorgcafé
Elke eerste donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een ontmoeting voor manterzorgers. Deze vindt plaats in centrum Theater Koningshof (Uiverlaan 20), van 10 tot 12 uur. Hier kunt u in een prettige sfeer andere mantelzorgers ontmoeten, informatie en ervaringen uitwisselen. Zoals: “Wat verandert er in de relatie?” en “Hoe vind je tijd voor jezelf?” Soms wordt er informatie gegeven over een bepaald onderwerp, soms is er een leuke activiteit. Deze bijeenkomsten zijn gratis en u hoeft zich niet aan te melden. Koffie en thee staan voor u klaar.
Respijtzorg
Respijtzorg in het tijdelijk of helemaal overnemen van de zorg van de mantelzorger. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VraagRaak.
-
Je ouders worden ouder. Wat nu?
Nu we allemaal steeds langer thuis blijven wonen, is de kans groot dat er een moment komt dat je ouders jouw zorg nodig hebben. Maar weet je eigenlijk wel hoe jouw ouders daarover denken? En hoe sta je hier zelf in? De organisatie MantelzorgNL heeft van alles over dit onderwerp op een rijtje gezet.